Echt

Zweedse boterkoek met rozemarijn. (recept voor ca. 16 porties)

Recept behorend bij de lezing 'Thee uit eigen tuin'

Benodigheden:

- 200 gr roomboter
- 250 gr witte basterd suiker
- 2 eieren
- snufje zout
- 2 zakjes vanille suiker
- 175 gr (patent) bloem
- 50 gr rozijnen
- 85 gr fijn gesneden en geweekte abrikozen
- 50 gr geschaafde amandelen
- 1 eetlepel fijngesneden Rozemarijn blad
- 5 eetlepels abrikozen jam

Bereiding:

  1.  Verwarm de oven op 160 graden. Week de fijn gesneden abrikozen en de rozijnen en dep ze daarna droog. Vet een brownie vorm in en bekleed deze met bakpapier.
  2.  Doe de boter met basterd suiker, vanille suiker en zout in een kom en mix dit tot een lichte bijna witte luchtige massa.
  3.  Doe nu een voor een de eieren erbij en mix nog een minuut.
  4.  Zeef de bloem boven het botermengsel en meng dit op een lage snelheid er door. Hierna kun je  2/3 rozijnen,  abrikozen stukjes en de rozemarijn samen mee mengen.
  5.  Verdeel het beslag over de brownie vorm en strooi de overgebleven abrikozen en rozijnen en de 50 gram geschaafde amandelen erover. Zet de vorm (midden) in de oven. Bak de boterkoek in 40-45 min. mooi licht bruin.
  6.  Haal de boterkoek uit de oven. Voor een mooie glans kun je nog e.v.t.  5 eetlepels abrikozen jam in een pannetje verwarmen tot deze vloeibaar is en hier mee de boterkoek bestrijken. Laat de boterkoek hierna op een rooster afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.

Smakelijk!