Echt

Recepten Kruidenworkshop

Kruidenboter met Daslook & Bieslook

Benodigdheden:
- 3 lepels zeer fijn gesneden daslook(blad)
- 2 fijngesneden bieslook
- 100 g roomboter (op kamertemperatuur)
- snufje peper, zout
- 1 tl citroensap

Bereiding:

Prak de roomboter met de kruiden door elkaar en proef of er peper, zout of citroensap bij moet
De volgende dag zijn alle smaken ingetrokken en is de boter nog lekkerder

 

Brandnetelsoep (recept voor 4 personen)

Benodigdheden:
- 400 g jonge brandnetelbladeren
- klontje roomboter
- 1 fijngesneden ui
- 1 geperste knoflook
- 2 geschilde en in stukjes gesneden aardappelen
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml room

Bereiding:
Was de brandnetelbladeren onder de kraan in een vergiet. Gebruik eventueel keukenhandschoenenom je handen te beschermen.
Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Hak de bladeren fijn.
Doe de roomboter in de pan en fruit hierin eerst 2 min. de ui en voeg daarna de knoflook toe.
Doe dan de aardappel en de bouillon erbij en tenslotte de brandnetels.
Laat de soep ca. 15 min. zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn.
Maak de soep fijn meet een staafmixer en breng op smaak met zout peper en de room.

 

Zweedse boterkoek met rozemarijn. (recept voor ca. 16 porties)

Benodigdheden:
- 200 g roomboter
- 250 g witte basterd suiker
- 2 eieren
- snufje zout
- 2 zakjes vanille suiker
- 175 g (patent) bloem
- 50 g rozijnen
- 85 g fijn gesneden en geweekte abrikozen
- 50 g geschaafde amandelen
- 1 eetlepel fijngesneden Rozemarijn blad
- 5 eetlepels abrikozen jam

Bereiding:

Verwarm de oven op 160 graden. Week de fijn gesneden abrikozen en de rozijnen en dep ze daarna droog. Vet een brownie vorm in en bekleed deze met bakpapier.
Doe de boter met basterd suiker, vanille suiker en zout in een kom en mix dit tot een lichte bijna witte luchtige massa.
Doe nu een voor een de eieren erbij en mix nog een minuut.
Zeef de bloem boven het botermengsel en meng dit op een lage snelheid er door. Hierna kun je  2/3 rozijnen,  abrikozen stukjes en de rozemarijn samen mee mengen.
Verdeel het beslag over een brownie vorm en strooi de overgebleven abrikozen en rozijnen en de 50 gram geschaafde amandelen erover. Zet de vorm (midden) in de oven. Bak de boterkoek in 40-45 min. mooi licht bruin.
Haal de boterkoek uit de oven. Voor een mooie glans kun je nog e.v.t.  5 eetlepels abrikozen jam in een pannetje verwarmen tot deze vloeibaar is en hier mee de boterkoek bestrijken. Laat de boterkoek hierna op een rooster
afkoelen en haal hem daarna uit de vorm.