Wie weleens tijd heeft doorgebracht op een Engelse luchthaven, weet dat je er struikelt over de flessen Pimm’s. Deze likeur – die op en top Brits is vooral in Londen – stamt al uit 1823.
Proost op een zonnige dag met deze verfrissende Pimm's Cup! Deze klassieke cocktail, met zijn wortelachtige smaak en vrolijke kleur, is een favoriet in de zomermaanden. Ik maak de Pimm's Cup met Ginger ale in plaats van tonic water, de cocktail krijgt dan meer bite en een hint van gember.
Ingrediënten: (per longdrinkglas 250 ml)
50 – 60 ml Pimm’s - 120 ml limonade, bijv. Ginger ale of Sprite – 2 schijfjes komkommer – 2 aardbeien gehalveerd
1 schijfje citroen – ½ schijfje sinaasappel – 1 taje munt – ijsblokjes Let op: deze hoeveelheden zijn slechts een richtlijn, u kunt de hoeveelheid ingrediënten aanpassen naar eigen smaak.
Bereiding:
Snijd al het fruit in fijne schijfjes. Vul hierna het glas met het fruit en voeg een aantal ijsblokjes toe. Voeg 40 – 60 ml Pimm's toe en schenk het glas vol met ca. 150 ml Ginger ale en roer zachtjes. Serveer het met een takje munt en een rietje. Geniet van uw Pimm's Cup!
Dit gazpacho recept voor warme zomerdagen. Zet je op enkele tafel. Het recept bestaat uit: veel tomaten, komkommer en knoflook. Heerlijk als (voorgerecht of lunch).
Ingrediënten:
75 ml olijfolie - 2 teentjes knoflook - 500 gr mooie tomaten - 3 eetlepels rode wijnazijn - 1 rode ui - 1 komkommer - snuf peper en zout
1 sneetje (oud) brood - 1 geroosterde paprika ( uit pot ) - 0.5 rode peper ( naar smaak) - verse basilicum en croutons voor de garnering.
Bereiding:
Snijd de tomaten en rode ui in grove stukken en doe in een blender. Bewaar ¼ van de komkommer en snijd de rest ook in stukken en voeg toe aan de blender. Voeg de olijfolie, knoflook, rode wijnazijn en rode peper toe en mix door elkaar.
Voeg dan de gegrilde paprika en het brood toe en mix nogmaals goed door. Breng de gazpacho op smaak met peper en zout. Als het goed is, is de gazpacho precies de juiste dikte. Maar als de gazpacho toch te dik is kun je een beetje water toe voegen, is hij te dun dan voeg je wat extra brood toe. En als je hem wat zoeter wilt kun je wat appelsap toevoegen.
Schenk de gazpacho in glaasjes en zet ze minimaal 1 uur in de koelkast zodat de soep goed koud wordt. Snijd de overgebleven komkommer in kleine blokjes en garneer samen met de croutons en basilicum over de glaasjes gazpacho.
Gazpacho is lekker als voorgerechtje of bij de tapas en wordt ijskoud geserveerd. Met dit recept maak je ongeveer 1 liter gazpacho, goed voor 4 grote of 6 kleine glaasjes. Laat je gazpacho gerust een nacht in de koelkast marineren: zo trekt de smaak nog dieper in. Je kunt gazpacho ook tot 2 à 3 maanden invriezen in een luchtdicht bakje. Na ontdooien goed doorroeren of kort blenden voor de juiste dikte.
Een geniale uitvinding van de Italianen: bruschetta! Knapperig gegrild (oud) brood, traditioneel belegd met tomaat en inmiddels bekend met diverse andere toppings. Eet bruschetta als borrelhapje of voorgerecht.
Ingrediënten:
220 gr (Romano)tomaten – 1 teentje knoflook – olijfolie – 1 Ciabatatta of oud brood – zout en peper – basilicum
Bereiding:
Ontvel en verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de blaadjes basilicum fijn. Meng met de tomaten en breng op smaak met de olie, peper en eventueel zout.
Snijd het brood in schuine plakken van 1.5 cm en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 8 min. in het midden van de oven. Je kunt het brood ook roosteren in een broodrooster.
Halveer de knoflook en wrijf met de snijkanten over het geroosterde brood. Beleg de bruschetta met de tomatensalade.
Variatietip: serveer er een Meloen-hamprikker er bij een ‘klassieker’ die op een zomerse borrel of picknick niet mag ontbreken.
Ingrediënten:
voor de spiesjes: 175 gr kipfilet of reepjes – ½ eetlepel gele curry of kerrie poeder – zout en peper
voor de saus: ½ verse mango – 1 theelepel mosterd en honing - chilipoeder – 1 eetlepel kokosmelk - peterselie
Bereiding:
Snij de kippenfitel in 4 repen. Meng in een kom de currypasta, kokosmelk en peper en zout. Bestrijk de kip met de marinade. Rijg de kip op stokjes en gril 4 minuten aan elke kant.
Schil de mango, verwijder de steen. Snij ‘m in blokjes en mix goed fijn. Breng het op smaak met mosterd, honing wat chilipoeder.
Verdeel wat mangocoulis over 4 glaasjes, werk af met enkele druppels kokosmelk en de verse peterselie. Zet in elk glaasje een kipspiesje rechtop in de coulis. Serveer hier een koud pasta salade erbij.
Iedereen eet graag een koude pastasalade: zeker ‘s zomers is het een lekkere lunch of een heerlijk bijgerecht bij de barbecue. Bovendien is het ook een erg handig gerecht wanneer je een feestje geeft. Je maakt de salade makkelijk van te voren en bewaart hem in de koelkast tot het tijd is voor je gasten om aan te schuiven. Je hoeft de pastasalade enkel nog op tafel te zetten!
Een feestelijk diner is pas compleet met een lekker nagerecht. Met een Trifle zet je een echt spektakelstuk op tafel waar bovendien een groot gezelschap van kan meegenieten. Dit dessert in een glazen kom of glaasje komt uit de Engelse keuken en bestaat uit verschillende laagjes. De klassieke Tifle maak je met cake, fruit en een laag custard of vla, maar in principe kun je al jouw favoriete smaken kwijt in dit toetje. (kijk eens naar recepten op internet) .
Voor dit dessert gebruikte ik zurig fruit, een zoete zachte mousse, en knapperige meringues en mascarpone met room. Stapel de ingrediënten op in een dessertglas en je zet daarmee een boeiend nagerecht op de tafel.
Ingrediënten: (recept voor 4 personen)
200 gr Rood fruit (diepvries) – 30 gr suiker - 100 g Mascarpone - 125 g slagroom – 80 gr meringues - Munt
Bereiding:
Laat het diepvries fruit een beetje ontdooien en meng met de suiker. Klop de slagroom stijf en Spatel het opgeklopte room rustig en geduldig door de mascarpone mengsel, waardoor je een mousse krijgt. Verkruimel koekjes er mogen gerust nog brokjes koekjes achterblijven. Werk nu in een hele reeks laagjes. Begin eerst in elk glaasje met met een laagje meringues en schep daarop wat rood fruit lepel of spuit daarbovenop een deel mascarpone mousse. Herhaal de routine nog eens: meringues, rood fruit, mascarpone mousse, Werk de glaasjes mooi af met wat rood fruit en enkele blaadjes munt. .