Bagigoule van pompoen (groeten-kruidenmengsel met pompen)
Ingrediënten:
250 gram in dobbelsteentjes gesneden pompoen
200 gram verschillende soorten paddestoelen
2 wortels in dunne plakjes
2 uien in dunne ringen
4 teentjes knoflook
100 gram doorregen spek in reepjes of blokjes
4 eetlepels olijf-olie
1 laurierblad
tijm
2 dl droge witte wijn
Peterselie
zout en peper
De olijf-olie verhitten en de ui, het spek, de wortel en de knoflook licht aan.
De paddestoelen vervolgens snijden en even met de pompoen mee smoren.
Laurier en tijm toevoegen en naar smaak zouten en peperen.
De witte wijn toevoegen en het geheel met water totdat het bijna onderstaat.
10 minuten met deksel en dan verder zonder deksel smoren totdat de saus bijna is ingekookt
De groenten van het vuur nemen verder op smaak brengen en bestooien met peterselie.
Vervolgens direct opdienen.
Mediterraans Pompoenpannetje
Ingrediënten:
500 gram pompoen
250 gram wortel
250 gram courgette
Dit alles in dunne schijven
250 gram peulen even blancheren
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels droge witte wijn
1 tak rozemarijn
Zout en peper
3 knoflookteentjes fijn gesneden
1 eetlepel peterselie
4 eetlepels crême-fraiche
Doe de olie in een pan en fruit daarin de groente.
Voeg vervolgens de rozemarijn en de wijn toe. Laat het geheel, onder af en toe roeren, smoren. Ongeveer 10 minuten. Op smaak brengen met zout en peper.
Knoflook onder het groetenmengsel doen en even mee laten bakken.
Opdienen op het bord met een beetje crême-fraiche er over strooien met wat peterselie.
Dit geheel past uitstekend bij kort gebraden vlees.
Pompoenjam
Ingrediënten:
250 g pompoen, geschild gewogen en in kleine stukken gesneden
de geraspte schil van een citroen
1 theelepel kaneel
sap van 1 citroen
150 g rietsuiker
Kook de pompoen met de geraspte citroenschil en weinig water voorzichtig tot de pompoen gaar is.
Voeg dan kaneel, citroensap en suiker toe.
Breng dit voorzichtig aan de kook en zet de vlam klein.
Laat indikken tot de gewenste dikte.
Jam afvullen in met soda schoongemaakte glazen potjes.
Deksel erop en de pot op zijn kop zetten tot de jam afgekoeld is.
Pompoen-Salade
Ingrediënten voor de salade:
1 kleine rode ui
Peterselie, dille en bieslook
1 kleine courgette
vruchtvlees, bij voorkeur van Pompoen “Delicata” of “Melonette J’Aspee de Vendee
1 stuk komkommer
1 tomaat
Ingrediënten voor de dressing:
1 dl azijn
50 gram suiker
1/2 eetlepel honing
1theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper
4 eetlepels olie
De Groenten in kleine stukjes snijden.
Dressing toevoegen en alles minimaal 12 uur laten intrekken.
Pompoen-brood
Ingrediënten:
1 kg volkorenmeel
20 gram zout
1 pakje verse gist
350 ml lauw-warme melk
250 ml lauw-warm water
200 gram Pompoen-pitten voor in het deeg
Voor bovenop het brood nog aanvullend 50 gram Pompoen-pitten
Het meel in een kom doen en een kuiltje maken in het midden van het meel.
De gist erin brokkelen en met wat lauw-warme melk eronder roeren. Dit 20 minuten laten staan.
De rest van de ingrediënten bij het deeg doen en met een menghaak mengen, zolang zodat het geheel zich van de kom loslaat. Dan afdekken en nog 30 minuten op een warme plaats laten rijzen.
Het deeg mag niet al te zacht zijn. Het deeg vervolgens op een met meel bestrooide broodplank leggen, het deeg delen en hiervan ovale, ronde of langwerpige broden of broodjes maken.
De broden op een bakplaat leggen met bakpapier. De broden met een bakkwast voorzien van een dun laagje water en hierop de Pompoen-pitten strooien. Toegedekt met een theedoek het geheel nog eens 30 minuten laten rijzen. De bakoven op 22 graden voorverwarmen en de broden dan ongeveer 20 minuten bakken.
Carpaccio van Rosbief met Pompoen-pitten, -olie, -schaafsel.
Ingrediënten:
Rosbief
Pompoenpitten
Pompoenpit-olie
Pompoenschaafsel
Parmezaanse kaas
Zongedroogde tomaatjes
Dressing Balsamico
Frisee-sla
Verdeel de rosbief gelijkmatig over de borden. Schik de sla in het midden van het bord.
Garneer met de overige producten.
Pompoen-Roomijs
Ingrediënten:
6 eierdooiers
250 gram fijne suiker
1/2 kop Pompoenpuree
300 ml slagroom
1 theelepel citroensap
1 theelepel geraspte gember
Klop de eierdooiers en suiker in een grote kom totdat het mengsel dik en romig is.
Klop dan geleidelijk de pompoen-puree, gember en citroensap erdoor
Klop de room in een andere kom stijf, tot hij licht stijf wordt
Schep de room vervolgens voorzichtig door het ei-en pompoenmengsel
Schenk alles in een plastic bak van minimaal één liter inhoud
Dek deze af en zet het geheel minimaal 4 uur in de vriezer
Pompoensoep
Ingrediënten:
750 gram pompoenvruchtvlees
1 ui
1 teen knoflook
1 laurier
Klein bosje tijm
Bouillontabletten
Roomboter
Slagroom
Zout en peper
In roomboter de ui en knoflook aanfruiten met wat zout en peper.
Pompoenstukken erbij voegen, overgiet het geheel met water, zodat alle ingrediënten net onder water staan.
Voeg laurier en tijm toe en laat alles ongeveer 20 minuten koken.
Verwijder laurier en tijm daarna en pureer het geheel met een staafmixer .
Breng het geheel op smaak met bouillontabletten. Voeg op het einde ook nog een scheut slagroom of craime-fraiche toe. Vóór het serveren garneert U de soep met garnalen (gamba’s), kaas en /of pompoenpitten, pompoenpit-olie en fijn gesneden kruiden.
Ingekookte rode wijnsaus
Ingrediënten:
200 ml runder-fond of wild-fond
350 ml rode wijn
2 eetlepels pompoenjam
50 gram koude roomboter
Dit type saus wordt ook wel reductie-saus genoemd, omdat hij wordt gemaakt op basis van sterk inkoken. Breng in een steelpan de rode wijn met runder-fond aan de kook. Laat de saus op een niet te hoog vuur ca. 15 minuten inkoken tot er iets minder dan de helft over is van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg vervolgens 2 eetlepels pompoen-jam toe roer dit even om en voeg vervolgens in een paar blokjes de 50 gram koude roomboter erbij. Laat de blokjes één voor één in de saus smelten. De saus gaat dan glanzen en wordt heel zacht van smaak en is dan gereed.
(Bliksem) Pompoencake
Ingrediënten:
250 gram pompoenvruchtvlees (na uitknijpen)
150 gram suiker
150 gram bloem
125-150 gram gemalen walnoten
50 gram = 2 eetlepels honing
4 eieren
1 theelepel Bakpoeder
1 pakje Vanille suiker
Schil de pompoen en rasp hem fijn.
Knijp goed zoveel mogelijk het vocht uit het vruchtvlees
Roer de eieren en de suiker schuimig
Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.
Vul een ingevette rechthoekige bakvorm met het deeg en laat de cake gedurende ongeveer een uur bij 180 graden bakken.
Pompoen-wafels
Ingrediënten:
500 gram margarine
450 gram eieren (is 9 a 10 eieren)
50 gram j'us-d'orange
250 gram geraspte pompoen
900 gram cakemix compleet
Maak de margarine van te voren zacht, dan de eieren en de jus-d'orange erdoor mengen.
Vervolgens de Cake-mix erbij mixen en dan de geraspte pompoen eraan toevoegen. Als het beslag glad en luchtig is dan de wafel pan tevoorschijn halen en bakken maar.