Echt

Recepten culinaire middag

Bagigoule van pompoen (groeten-kruidenmengsel met pompen)

 

Ingrediënten:

250 gram in dobbelsteentjes gesneden pompoen

200 gram verschillende soorten paddestoelen

2 wortels in dunne plakjes

2 uien in dunne ringen

4 teentjes knoflook

100 gram doorregen spek in reepjes of blokjes

4 eetlepels olijf-olie

1 laurierblad

tijm

2 dl droge witte wijn

Peterselie

zout en peper

 

De olijf-olie verhitten en de ui, het spek, de wortel en de knoflook licht aan.

De paddestoelen vervolgens snijden en even met de pompoen mee smoren.

Laurier en tijm toevoegen en naar smaak zouten en peperen.

De witte wijn toevoegen en het geheel met water totdat het bijna onderstaat.

10 minuten met deksel en dan verder zonder deksel smoren totdat de saus bijna is ingekookt

De groenten van het vuur nemen verder op smaak brengen en bestooien met peterselie.

Vervolgens direct opdienen.

 

Mediterraans  Pompoenpannetje

 

Ingrediënten:

500 gram pompoen

250 gram wortel

250 gram courgette

Dit alles in dunne schijven

250 gram peulen even blancheren

4 eetlepels olijfolie

4 eetlepels droge witte wijn

1 tak rozemarijn

Zout  en peper

3 knoflookteentjes fijn gesneden

1 eetlepel peterselie

4 eetlepels crême-fraiche

 

Doe de olie in een pan en fruit daarin de groente.

Voeg vervolgens de rozemarijn en de wijn toe. Laat het geheel, onder af en toe roeren, smoren. Ongeveer 10 minuten. Op smaak brengen met zout en peper.

Knoflook onder het groetenmengsel doen en even mee laten bakken.

Opdienen op het bord met een beetje crême-fraiche er over strooien met wat peterselie.

Dit geheel past uitstekend bij kort gebraden vlees.

 

Pompoenjam

 

Ingrediënten:

250 g pompoen, geschild gewogen en in kleine stukken gesneden

de geraspte schil van een citroen

1 theelepel kaneel

sap van 1 citroen

150  g rietsuiker

 

Kook de pompoen met de geraspte citroenschil en weinig water voorzichtig tot de pompoen gaar is.
Voeg dan kaneel, citroensap en suiker toe.
Breng dit voorzichtig aan de kook en zet de vlam klein.
Laat indikken tot de gewenste dikte.
Jam afvullen in met soda schoongemaakte glazen potjes.
Deksel erop en de pot op zijn kop zetten tot de jam afgekoeld is.

 

Pompoen-Salade

 

Ingrediënten voor de salade:

1 kleine rode ui
Peterselie, dille en bieslook
1 kleine courgette
vruchtvlees, bij voorkeur van Pompoen “Delicata” of “Melonette J’Aspee de Vendee
1 stuk komkommer
1 tomaat

 

Ingrediënten voor de dressing:

1 dl azijn
50 gram suiker
1/2 eetlepel honing
1theelepel zout
1/2 theelepel zwarte peper

4 eetlepels olie

De Groenten in kleine stukjes snijden.

Dressing toevoegen en alles minimaal 12 uur laten intrekken.

 

Pompoen-brood

 

Ingrediënten:

1 kg volkorenmeel
20 gram zout
1 pakje verse gist
350 ml lauw-warme melk
250 ml lauw-warm water
200 gram Pompoen-pitten voor in het deeg
 

Voor bovenop het brood nog aanvullend 50 gram Pompoen-pitten

Het meel in een kom doen en een kuiltje maken in het midden van het meel.

De gist erin brokkelen en met wat lauw-warme melk eronder roeren. Dit 20 minuten laten staan.

De rest van de ingrediënten bij het deeg  doen en met een menghaak mengen, zolang zodat het geheel zich van de kom loslaat. Dan afdekken en nog 30 minuten op een warme plaats laten rijzen.
Het  deeg mag niet al te zacht zijn. Het deeg vervolgens op een met meel bestrooide broodplank leggen, het deeg delen en hiervan ovale, ronde of langwerpige broden of broodjes  maken.

De broden op een bakplaat leggen met bakpapier. De broden met een bakkwast voorzien van een dun laagje water en hierop de Pompoen-pitten strooien. Toegedekt met een theedoek het geheel nog eens 30 minuten laten rijzen. De bakoven op 22 graden voorverwarmen en de broden dan ongeveer 20 minuten bakken.

Carpaccio van Rosbief met Pompoen-pitten, -olie, -schaafsel.

 

Ingrediënten:

Rosbief

Pompoenpitten

Pompoenpit-olie

Pompoenschaafsel

Parmezaanse kaas

Zongedroogde tomaatjes

Dressing Balsamico

Frisee-sla

 

Verdeel de rosbief gelijkmatig over de borden. Schik de sla in het midden van het bord.

Garneer met de overige producten.

 

Pompoen-Roomijs

 

Ingrediënten:

6 eierdooiers
250 gram fijne suiker
1/2 kop Pompoenpuree
300 ml slagroom
1 theelepel citroensap
1 theelepel geraspte gember

 

Klop de eierdooiers en suiker in een grote kom totdat het mengsel dik en romig is.

Klop dan geleidelijk de pompoen-puree, gember en citroensap erdoor

Klop de room in een andere kom stijf, tot hij licht stijf wordt

Schep de room vervolgens voorzichtig door het ei-en pompoenmengsel

Schenk alles in een plastic bak van minimaal één liter inhoud

Dek deze af en zet het geheel minimaal 4 uur in de vriezer

                                     

Pompoensoep

 

Ingrediënten:

750 gram pompoenvruchtvlees

1 ui

1 teen knoflook

1 laurier

Klein bosje tijm

Bouillontabletten

Roomboter

Slagroom

Zout en peper

 

In roomboter de ui en knoflook aanfruiten met wat zout en peper.

Pompoenstukken erbij voegen, overgiet het geheel met water, zodat alle ingrediënten net onder water staan.

Voeg laurier en tijm toe en laat alles ongeveer 20 minuten koken.

Verwijder laurier en tijm daarna en pureer het geheel met een staafmixer .

Breng het geheel op smaak met bouillontabletten. Voeg op het einde ook nog een scheut slagroom of craime-fraiche toe. Vóór het serveren garneert U de soep met garnalen (gamba’s), kaas en /of pompoenpitten, pompoenpit-olie en fijn gesneden kruiden.

 

Ingekookte rode wijnsaus

 

Ingrediënten:

200 ml runder-fond of wild-fond

350 ml rode wijn

2 eetlepels pompoenjam

50 gram koude roomboter

 

Dit type saus wordt ook wel reductie-saus genoemd, omdat hij wordt gemaakt op basis van sterk inkoken. Breng in een steelpan de rode wijn met runder-fond aan de kook. Laat de saus op een niet te hoog vuur ca. 15 minuten inkoken tot er iets minder dan de helft over is van de oorspronkelijke hoeveelheid. Voeg vervolgens 2 eetlepels pompoen-jam toe roer dit even om en voeg vervolgens in een paar blokjes de 50 gram koude roomboter erbij. Laat de blokjes één voor één in de saus smelten. De saus gaat dan glanzen en wordt heel zacht van smaak en is dan gereed.

 

(Bliksem)  Pompoencake

 

Ingrediënten:

250 gram pompoenvruchtvlees (na uitknijpen)

150 gram suiker

150 gram bloem

125-150 gram gemalen walnoten

50 gram = 2 eetlepels honing

4 eieren

1 theelepel Bakpoeder

1 pakje Vanille suiker

 

Schil de pompoen en rasp hem fijn.

Knijp goed zoveel mogelijk het vocht uit het vruchtvlees

Roer de eieren en de suiker schuimig

Voeg de overige ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar.

Vul een ingevette rechthoekige bakvorm met het deeg en laat de cake gedurende ongeveer een uur bij 180 graden bakken.

 

Pompoen-wafels

 

Ingrediënten:

500 gram margarine

450 gram eieren (is 9 a 10 eieren)

50 gram j'us-d'orange

250 gram geraspte pompoen

900 gram cakemix compleet

 

Maak de margarine van te voren zacht, dan de eieren en de jus-d'orange erdoor mengen.
Vervolgens de Cake-mix erbij mixen en dan de geraspte pompoen eraan toevoegen. Als het beslag glad en luchtig is dan de wafel pan tevoorschijn halen en bakken maar.