Dagreis: 'Privétuinen van Vlaanderen'

Ook ons buurland België kent een grote traditie op het vlak van tuinieren, in de steden Gent en Brugge bevinden zich de mooiste tuinen. En ook hier ontbreken de kwekers niet. Deze streek beschikt niet alleen over een mooi areaal historische tuinen en landschapsparken, maar tevens ook heel wat schitterende particuliere tuinen die slechts enkele malen per jaar tijdens open tuindagen hun deuren openzetten. Voor u staan weer de mooiste tuinen die we konden vinden op het programma.

Het kleine Paradijs in Boekhoute
Het Kleine Paradijs is een tuin van 20 are, die gelegen is in Boekhoute en werd door de eigenaars zelf aangelegd. De lijnen van de tuin werden getekend door de Nederlandse tuinarchitect Arend-Jan van der Horst. De beplanting is door de eigenares, Anneke Meinhardt, eigenhandig gestekt, gezaaid en gekweekt.
De voortuin valt op door drie grote taxusblokken, een vijver, veel rozen en wintergroen. De achtertuin is verdeeld in drie kamers: men vindt er verschillende borders op kleur, een serre met moestuin.

De tuin van Wim van Wassenhove in Zedelgem
Deze tuin 80 are groot is het eigen ontwerp van een tuinarchitect met een voorliefde voor niet-alledaagse planten en heeft een formeel gedeelte rondom de typische oude woning. Een verlaagd terras met vijver achteraan het huis vloeit over in het achterliggende landschap. Via het beroepsgedeelte ontdekt de bezoeker een speelse tuin vol merkwaardige en waardevolle planten. Het is een verrassende collectie vaste planten geworden met verschillende fruithagen erdoorheen.

De Vlindertuin in Rijmenam
Binnen een strakke hagenstructuur wordt vrolijk geëxperimenteerd met het planten-assortiment uit de kwekerij. Borders wisselen af met schaduwhoekjes, een groententuin , een fruittuin. Een grote natural-look border, omgeven door golvende hagen van veldesdoorn, legt de verbinding tussen tuin en kwekerij. Elk jaar proberen de eigenaars iets nieuws uit, borders gaan voor de bijl en ruimen plaats voor nieuwe combinaties. Voor de eigenaars is het een speeltuin en voor de bezoekers een plek om ideeën te laten rijpen en vooral om te genieten.

Datum:   Zaterdag 16 juni 2018
Vertrek: Nieuwe Markt te Echt om 8.00 uur. Terug in Echt ca. 20.30 uur
Kosten:  leden € 59,50 / niet leden € 67,00 (
incl buskosten + entrees + diner / u dient zelf voor een lunchpakket te zorgen)